community foundation

Це свого роду комплексний посібник,який  покликаний допомагати громадам Канади у ефективному  створенні та розвитку фондів місцевих громад. Даний посібник є результатом аналізу діяльності фондів громад у Канаді і містить суттєвий історичний контекст, практичні рекомендації та покрокові інструкції, які покликані допомогти новим фондам громад та фондам, що розвиваються в організації більш ефективної роботи.

В Канаді перший фонд громади був заснований у місті Вінніпег в 1921 році. Зараз на території Канади діють понад 191 фондів громади, сукупні активи якиї що перевищують 3,5 мільярдів доларів США, такі фонди в 2012 році виділили понад 150 мільйонів доларів США у згідно грантових програм для фінансування тих чи інших проєктів.

Фонди громад активно підтримують життєздатність та розвиток громад через філантропію. Вони зазвичай створюють відповідні цільові фонди, надають широкі гранти та пропонують певне лідерство в своїй громаді. Ключові принципи їх роботи включають розбудову життєздатності громади, розуміння її актуальних потреб, сприяння постійному діалогу серед зацікавлених сторін та інклюзії, активну підтримку партнерства у вирішенні нагальних проблем, визнання різноманітності, а також чуйність та підзвітність.

Готовність до створення фонду громади визначається такими чинниками:

Умови: підтримка населення, наявність лідерів громади, прихильність мешканців до розвитку фінансування та наявність початкових джерел фінансування – все це має вирішальне значення для майбутнього успіху.

Залучення громади: залучайте багатьох лідерів, потенційних філантропів та організація процесу шляхом проведення регулярних публічних зустрічей та консультацій.

Керівний комітет формується з різних представників громади, включаючи заможних мешканців, тих що мають досвід у фандрейзингу, юридичній та фінансовій практиці, а також місцевих активістів.

Початкові завдання ставляться у напрямках визначення цілей фонду, його державна реєстрація, підготовка статуту та заявки на отримання статусу благодійної організації.

Розвиток фонду заключається у встановленні амбітних, але одночасно досяжних цілей для фондів цільового капіталу та операційних фондів. Головний люч до довгострокового успіху – початкова стабільність. Також слід розробити документ, який би окреслював пріоритети громади, роль в них роботи фонду та реальні і чіткі фінансові плани. Це суттєво повинно допомогти у приверненні уваги зі сторони вищого керівництва та потенційних донорів.

Поточна робота полягає у створенні ендаумент-фондів, адже першочерговим завданням є саме залучення фінансових ресурсів через одноразові цільові фонди, а не завдяки постійним пожертвам. Цей момент вимагає стратегічного планування, поетапної побудови гарних відносин і цілеспрямованості у залученні коштів. Також потрібно створити офіційну грантову програму, яка має містити чіткі інструкції, описи процесів подання заявок та процедурами подальшої перевірки.

Програма надання грантів має кілька компонентів: основні принципи надання грантів, затверджені процедури подання заявок, наявність алгоритмів процесу розгляду, процедур присудження грантів та системи оцінювання.

 

ПОСІБНИК:

Ласкаво просимо до світу фондів громад – однієї з найбільш динамічних і швидкозростаючих мереж у волонтерському секторі Канади. Ті з нас, хто співпрацює з Фондами громад Канади (ФГК), раді, що ваша громада розглядає можливість створення свого фонду громади. Цей посібник покликаний слугувати вам путівником, коли ви вивчатимете “як” заснувати фонд громади. У ньому представлені ідеї та практичні поради, а також висвітлює минулу історію та поточну діяльність окремих фондів громад по всій Канаді. Це робиться для того, щоб продемонструвати, що кожна організація, незалежно від того, наскільки успішною, мусила з чогось починати.

Зростання та вплив мережі фондів громад по всій Канаді, особливо за останні кілька років, є потужним сигналом того, що фонди громад роблять глибокі та довготривалі зміни у своїх громадах. Спектр програм і послуг, які вони підтримують програм і послуг, які вони підтримують через фінансовані ними громадські організації, а також високий рівень зацікавленості людей, які вирішують спрямувати свої благодійні пожертви до фонду громади, є переконливими свідченнями значного внеску фондів громад у розвиток місцевих громад.

 ПОДЯКИ

З моменту першої публікації цього документа в 1993 році, за ці роки було багато людей, які зробили свій внесок у його розвиток які зробили свій внесок у його постійну еволюцію та різні видання. Зважаючи на важливість цієї публікації для розвитку руху фондів громад у Канаді, фундації громад Канади з вдячністю визнають внесок усіх хто впродовж багатьох років долучався до створення цього посібника.

Контактна інформація:

Сінді Ліндсей, директор з обслуговування членів Фонду громад Канади

clindsay@communityfoundations.ca T: 1.519.725.3353

ISBN 0-9737953-4-4

Copyright 2002, Revised 2014 – Посібник для початківців для фондів громад Канади –

Фонди громад Канади

Фонди громад Канади (ФГК) прагнуть ділитися своїми ресурсними матеріалами та досвідом. Багато публікацій CFC доступні безкоштовно на веб-сайті організації. Інші публікації та матеріали можна придбати у CFC.

Матеріали в посібниках CFC призначені для фондів місцевих громад, що входять до її складу. Члени CFC заохочуються до копіювання та адаптації матеріалів цього посібника, за необхідності, для для ексклюзивного використання в межах своїх фондів.

Для всіх інших організацій, які бажають цитувати матеріали цього посібника, посилання на нього або прості витяги з цієї публікації можуть бути зроблені за умови належного посилання на CFC, повної назви та дати публікації. Ті, хто бажає адаптувати або використовувати матеріал цієї публікації, необхідно зв’язатися з CFC за телефоном +1.613.236.2664 або info@communityfoundations.ca

ВСТУП

П’ятдесят років тому у Ванкувері міс Еліс Г. Маккей звернулася за порадою до В.Д. ВанДюсена, партнера фірми “Макміллан-Бледель партнера фірми MacMillan-Bloedel, щодо того, що робити з $1,000, яку вона заощадила, працюючи секретаркою. Вона хотіла інвестувати свої заощадження у творчий і водночас значущий для жителів Британської Колумбії спосіб. Ван Дюсен додав $10 000 до заощаджень пані Маккей і кинув виклик дев’ятьом іншим донорам, щоб ті зробили пожертву таку ж суму. Потім, з цим початковим початковим внеском у розмірі $11 000, а також знаннями, які він отримав від громадських фондів, розташованих у Вінніпезі та Клівленді, він створив Фундацію Ванкувера. На кінець 2013 року цей скромний фонд у капіталі виріс до понад 900 мільйонів доларів. Фонд Ванкувера, один з найбільших фондів громад у Північній Америці, обслуговує донорів, благодійні організації та жителів Британської Колумбії в динамічний і конструктивний спосіб. З часом він став важливою частиною соціального та культурного ландшафту Британської Колумбії. Внесок пані Маккей та рішучість пана ВанДюсена стали “виграшною” комбінацією для створення ефективного фонду громади у Ванкувері. Вони обрали відповідний засіб для своєї філантропії. Час показав, що при правильній організації та ретельному управлінні фонд громади може зробити значний внесок у покращення якості життя у своєму місті, містечку чи регіоні.

Що таке фонд громади?

Фонди громад – це про підтримку життєздатності громади через філантропію. Ми об’єднуємо ресурси та людей, щоб створювати кращі місця для життя, роботи та відпочинку. Ми робимо це це трьома способами:

– життєздатність залежить від довгострокових ресурсів для довгострокових рішень – тому ми працюємо з донорами над створенням цільових фондів, які забезпечують життєво важливе майбутнє для громад;

– життєздатність громади формується та підтримується з усіх її куточків, тому ми надаємо кошти якомога ширшому колу організацій та ініціатив.

– життєздатність потребує лідерства, тому ми об’єднуємо людей з усіх куточків наших громад, щоб стимулювати нові ідеї, розбудовувати участь та посилювати громадську філантропію.

Нижче наведено опис цих трьох ролей.

  1. Створення цільового капіталу.

Фонди громад формують і розумно інвестують постійний капітал на користь зареєстрованих благодійних організацій у своїх громадах та за їх межами. Вони пропонують широкий спектр гнучких можливостей для пожертв і мають спеціальний досвід, щоб допомогти різним донорам у досягненні їхніх конкретних благодійних цілей. Вони сприяють пожертвам на всіх рівнях і просувають філантропію.

  1. Широке та ефективне надання грантів.

Фонди громад використовують місцеві знання, досвід та мережу зв’язків з громадою у своїй грантовій діяльності. Використовуючи свій широкий погляд на потреби та можливості громади, фонди громад надають гранти широкому колу проєктів громади та широкому колу зареєстрованих благодійних організацій, переважно у визначеній географічній зоні, для вирішення короткострокових і довгострокових пріоритетів у багатьох сферах. Вони здатні бачити “загальну картину” і спиратися на сильні сторони громади.

  1. Інклюзивне лідерство в громаді.

Як і усі обізнані партнери у житті громади, фонди громад пропонують лідерство своїм громадам у

важливих для них питаннях. Вони використовують свої широкі перспективи та можливості мережевої взаємодії, щоб допомогти розбудовувати сильні, небайдужі, зацікавлені у своєму розвитку громади. Вони працюють над розширенням можливостей мешканців, об’єднують різні частини громади, сприяють діалогу, розвивають партнерства та мобілізують громаду для покращення якості життя. Вони прагнуть до далекоглядного мислення та творчої, інклюзивної співпраці, що розбудовує соціальний капітал.

Фонди громад: Огляд деяких сильних сторін.

Хоча багато організацій працюють життя громад, кілька важливих факторів відрізняють підхід фондів громад від інших організацій:

– довгострокова перспектива: оскільки фонди громад зосереджені на створенні постійних ендавментів, вони здатні вирішувати довгострокові проблеми громади, а також задовольняти нагальні потреби потреби;

– постійність: пожертви до фонду громади задовольняють потреби громади назавжди;

– персоналізоване обслуговування донорів на рівні громади: фонди громад унікально обладнані для того, щоб допомогти індивідуальним донорам досягти їхніх конкретних філантропічних цілей, надаючи глибокі знання про свою громаду, а також досвід у широкому діапазоні гнучких варіантів благодійних пожертв;

– широка перспектива: фонди громад надають ефективні гранти та розвивають мережі в широкому спектрі секторів. Завдяки такому глибокому знанню громади вони можуть визначати можливості в багатьох сферах і спиратися на сильні сторони громади. Вони також мають всі можливості для встановлення простих, але часто потужних зв’язків між людьми та організаціями в громаді між людьми та організаціями в громаді;

– прихильність до суспільно корисної діяльності: фонди громад мають широку базу місцевих організацій, що керуються волонтерами. Оскільки їхній погляд на проблеми та пріоритети громади є реально незалежним і охоплює багато секторів, фонди громад мають можливість для спільного лідерства, яке виходить за рамки “інтересів” і відображає інтереси громади в цілому;

– підзвітність: фонди громад вважають, що їхні цінності та спосіб роботи, а не лише не лише їхня робота, можуть бути потужним інструментом для розбудови соціального капіталу. Як відповідальні члени волонтерського сектору, фонди громад прагнуть до гнучкого, прозорого управління та лідерства, які вітають залучення волонтерів, заохочують діалог між різними голосами в громаді та надихають на відданість філантропії.

Повний текст посібника: https://communityfoundations.ca/wp-content/uploads/2019/04/Section-1.4_CommunityFoundationStartUp_Manual_2014.pdf